VERHAAL VAN REBECCA

“Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten”

Rebecca is ruim een half jaar werkzaam als gebiedsbeheerder bij HDSR. “Wij werken niet in projecten, we zijn als het ware een gebiedsexpert. We weten van het watersysteem in ons gebied hoe het functioneert, wat er allemaal speelt en waar er mogelijke problemen zijn. Vanuit die kennis adviseren we anderen, zoals collega’s, gemeentes en burgers. Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten.” 

Gebiedsbeheerder Rebecca in gesprek met collega

Een stedelijke regio

Het gebied van HDSR is opgedeeld in vier regio’s. Elke regio heeft vervolgens gebiedsbeheerders die samenwerken met rayonmedewerkers in het veld. “Mijn gebied is Leidsche Rijn”, vertelt Rebecca. “Dat bevat de stad Utrecht en voor een groot deel Nieuwegein. Dat is veel stedelijk gebied, maar er is ook afwisseling. Zo zit er bijvoorbeeld aan de oostkant nog een stukje Heuvelrug. In de zomer kan het een uitdaging zijn om daar voldoende water te krijgen met droogte.”  

(Artikel gaat onder verder)

“Je ziet nog beter waar je het voor doet. Het is tenslotte mijn ‘achtertuin’.”
Gebiedsbeheerder HDSR Rebecca

Rebecca

Gebiedsbeheerder Leidsche Rijn

Werken bij Waterbeheer?

Wil je net als Rebecca werken rondom ons waterbeheer? Laat je door onze vacatures inspireren.

Wat doe je bij waterbeheer?

Beheer de weg van het water binnen de regio. Jij kent elke centimeter van jouw gebied.

Belangrijke rol tijdens crises

Tijdens het gesprek gaat een pieper af, waarna Rebecca belt met een collega. “Ik ben nu achterwacht,” licht ze toe. “Het kan gebeuren dat meldingen waar niet direct op gereageerd wordt, via de wachtdienst van rayonmedewerkers, bij mij terecht komen. De rayonmedewerkers verhelpen bijvoorbeeld direct storingen aan gemalen. Mocht er sprake zijn van een grote calamiteit of een crisis, dan pakken we dat met een groter team binnen het waterschap op.” Opschalen is daarbij een mogelijkheid. Rebecca vervult zelf binnen de crisisorganisatie een belangrijke rol. “Ik ben de ogen van het gebied en de verbinder tussen de collega's buiten en collega’s op kantoor. Tijdens een crisis kan ik de rol Hoofd Veld krijgen. Dan ben ik het contactpunt met het veld, stuur hen aan en haal de informatie ook van buiten naar binnen en andersom.” 

Waterbeheer dichtbij

De stap om te werken bij een waterschap was voor Rebecca een bewuste keuze. “De waterwereld heeft me altijd al getrokken. Ik was op zoek naar meer afwisseling in mijn werk en miste de verbinding met de praktijk. Ik wilde een functie waarbij ik dicht bij de praktijk sta en waarbij ik iets kan toevoegen.” Rebecca woont zelf in Utrecht, in haar eigen gebied dus. “Je voelt echt een sterke verbinding met zo’n gebied. Je ziet nog beter waar je het voor doet. Het is tenslotte mijn ‘achtertuin’.” 

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures. Stel een job alert in en wij zorgen ervoor dat je een update krijgt zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is!