ONZE VERHALEN

Jong HDSR
Bedrijfsvoering

Je krijgt hier volop ruimte voor ontwikkeling

Een ontdekkingsreis noemt ze het, haar eerste echte baan als medewerker Communicatie bij HDSR. Een reis langs kennis over waterbeheer, haar eigen talenten en de vele facetten van het communicatievak.

Strategie

De bodem begrijpen voor voldoende water

Als er sprake is van een crisis, dan ben je al te laat. Grondwater reageert traag. Het draait erom die crisis te voorkomen.

Jong HDSR
Bedrijfsvoering

‘Hier werken jongeren met passie voor water en klimaat’

Als je eenmaal ziet hoe belangrijk water is, blijft het fascineren. Zeker in deze tijd van droogte en klimaatverandering. Binnen en buiten HDSR ontmoet ik veel leeftijdgenoten die ook enthousiast zijn over water. Daar krijg ik energie van

Strategie

Water, werk en liefde voor het Veenweidegebied

Het water is niet van ons. Het water is van ons allemaal. Wij proberen het alleen zo te regelen dat de leefomgeving veilig, gezond en prettig is. Hoe belangrijk dat is, dat weet ik als geen ander. Ik ben geboren en getogen in het veenweidegebied. Ik ben een poldermens. Of dat nog uitmaakt in mijn werk? Dat denk ik wel.

Toezicht & handhaving

Toezichthouder: tussen wetten, water en goede gesprekken

Michelle is toezichthouder bij het waterschap. Een baan waarin het gaat om de balans tussen wet- en regelgeving en aan de andere kant de leefwereld van inwoners, bedrijven en recreanten. Ze wist al snel dat ze geen gewone kantoorbaan wilde: “Ik sta liever met mijn voeten in het water.”

Strategie

Samen met 'de boer’ werken aan oplossingen: “Ga maar eens in hun schoenen staan”.

"Ik begrijp de impact van wat er op dit moment allemaal op de boeren af komt. Voor ieder type boer en afhankelijk van de plek van zijn bedrijf zijn de uitdagingen verschillend."

Techniek

Dijken en data; analyses voor nu en in de toekomst

“We houden bij het waterschap regelmatig crisisoefeningen. Maar een echte hoogwatergolf, zoals afgelopen winter, is natuurlijk extra interessant ”

Jong HDSR

Jeugdige Waterraad werkt mee aan visie voor duurzaamheid en aquathermie voor HDSR

De jeugdige Waterraad werd begin dit jaar bijeengeroepen om mee te werken aan een visie op duurzaamheid en aquathermie. Twee belangrijke thema's voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden.

Jong HDSR

Waterraad excursie: verleden, heden en toekomst van de Sterke Lekdijk

Het is precies 400 jaar geleden dat een van de grootste dijkdoorbraken aan de Lek plaatsvond. Alle reden dus voor de Waterraad van HDSR om zich eens te verdiepen in het verleden, heden en toekomst van de Lekdijk.

Bedrijfsvoering

Wat-er werkt: Een campagne om ons werk zichtbaar te maken

Als waterschap heeft HDSR stevige ambities. om die ambities waar te maken zijn er geregeld nieuwe collega's nodig om dit boeiende werk uit te kunnen oefenen. Een flinke uitdaging voor het recruitment team dat moet opboksen tegen een bekendheidsprobleem in een krappe arbeidsmarkt.

Waterbeheer

Hoe ontwikkel je een fascinatie voor dijken?

Hoe ontwikkel je een fascinatie voor dijken? Voor sommigen gebeurt dit heel geleidelijk. Voor Claudia van Ackooij, Assetmanager Waterkeringen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), was het de bijna-ramp van 1995.

Jong HDSR
Strategie

Succesvolle Samenwerking en Kennisuitwisseling in Colombia

Collega Marc Wessels zet zich in voor het Blue Deal programma InspirAgua tijdens zijn werkbezoek aan Colombia. Samen met collega’s Mariël Nieuwenhuis en Willem Messer heeft hij bijgedragen aan de versterking van de crisisorganisatie van onze partners in Cali en Neiva.

Strategie

Susan Graas ontrafelt de waterpuzzel: uitdagingen in Planvorming en Peilbesluiten.

"Mensen zien de nut en de noodzaak van ons werk steeds beter. Ons werk deed er altijd al toe, maar het lijkt nu urgenter dan ooit."

Strategie

Het is nu tijd voor actie om de biodiversiteit in en langs het water verder te verbeteren. Dit is nodig voor een leefbare wereld.

Om de leefbaarheid van ons gebied te vergroten, moeten we nu actie ondernemen. Het is vijf voor twaalf.

Techniek

‘Ik wil graag projecten doen waar je doorheen kunt fietsen."

We praten met Peter Hesen, voormalig projectmanager van het project ‘Uitbreiding Capaciteit Klimaatbestendige Water Aanvoer’ (KWA+). Momenteel is hij nog aan het project verbonden als adviseur. Waar heeft hij wakker van gelegen en wat vindt hij zo leuk aan KWA+? We zijn benieuwd wat hij meeneemt van het project.

Waterbeheer

Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten.

“Wij werken niet in projecten, we zijn als het ware een gebiedsexpert. We weten van het watersysteem in ons gebied hoe het functioneert, wat er allemaal speelt en waar er mogelijke problemen zijn. Vanuit die kennis adviseren we anderen, zoals collega’s, gemeentes en burgers. Als gebiedsbeheerder ben je de schakel tussen binnen en buiten.”

Strategie

Collega Sita genomineerd voor Ambtenaar van het jaar 2023

". Als ze met een idee naar me komt, weet ik dat het de moeite waard is. Dat we er dingen van gaan leren die ons verder helpen om de waterkwaliteit buiten te verbeteren. "

Jong HDSR
Techniek
Video

Op bezoek bij het waterknooppunt in Polsbroek

Wat doet HDSR in het kader van Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+) aan waterknooppunt Polsbroek

Muskusrattenbeheer

RTV Utrecht: "Hoe klein ze ook zijn, voor ons vormen ze wel een gevaar"

Ferry is muskusrattenbeheerder en doet zijn verhaal aan RTV Utrecht.

Bedrijfsvoering
Techniek

We zijn er dol op; vrijheid

“Sturing komt vaak om de hoek kijken op het moment dat je keuzes maakt”, vertelt Leon. “Gaan we bijvoorbeeld voor innovatie of gaan we voor snelheid?"

Toezicht & handhaving

Het DNA van VTH

"Aan de ene kant heb je het belang van de vergunningaanvrager. Aan de andere kant hebben we het belang van het waterschap. Het is onze uitdaging om deze belangen bij elkaar te brengen. Mijn manager noemde dit eens 'het DNA van VTH'.

Waterbeheer

“Werk je buiten, dan levert dat kennis op “

Doordat ik mijn gebied goed ken, weet ik hoe het water zich beweegt door de regio. Zo kwam ik op het idee om niet ter plekke het probleem op te lossen, maar om de weg van het water te volgen.

Techniek
Video

Dit is waarom ik juist nu bij een waterschap wilde gaan werken.

"Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de techniek zocht ik naar een uitdaging waar ik lokaal en maatschappelijk verantwoord aan het werk kon gaan. Waarom?

Techniek
Strategie

“Ik ben de oren en ogen van het waterschap.”

Jan-Willem ziet het als een groot voordeel dat hij zijn technische kennis kan inzetten bij zowel het gebiedsproces als alle benodigde onderzoeken en procedures. Hierbij hebben vragen die gaan over landschapsgeschiedenis zijn extra aandacht.

Video
Strategie

De sfeer is hier hartstikke goed en echt iedereen is behulpzaam.

"Gelukkig bleek al snel dat ik een prima keuze had gemaakt. De verantwoordelijkheden worden hier laag belegd. Ik krijg vertrouwen en hoef niemand mijn vrije dagen of declaraties te laten goedkeuren. Heerlijk dat dat kan!”

Jong HDSR
Strategie

Een beslissing die breed gedragen wordt is de sleutel tot succes

"We hebben het denk ik over een verhoging van ongeveer 2 centimeter water. Niemand zal het zien, maar er zijn heel veel mensen bij betrokken. Die centimeters bepalen uiteindelijk wel of we water in een bepaald gebied langer vast kunnen houden, of bepaalde bloemsoorten hierdoor beter kunnen groeien en wanneer de boeren hun koeien naar buiten kunnen laten gaan.”

Muskusrattenbeheer

Eén muskusrat graaft per jaar 13 kruiwagens vol met grond weg.

Beheren van muskusratten is belangrijk voor Iedereen. Justin legt uit waarom.

Jong HDSR
Bedrijfsvoering
Video

Ik wilde iets betekenisvol doen met mijn werk. Daar krijg ik energie van.

Techniek

De kennis ligt niet in de markt, maar bij ons!

“Als je wilt werken aan waterbouwprojecten, dan moet je simpelweg bij een waterschap komen. Maar wat maakt waterbouwprojecten zo interessant? Waterbouw is niet in beton gegoten, niks ligt vast. Dat vraagt van mij en ons ingenieursbureau veel creativiteit.”

Mis jouw droombaan niet!

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures. Stel een job alert in en wij zorgen ervoor dat je een update krijgt zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is!