VERHAAL VAN PETER

‘Ik wilde graag projecten doen waar je doorheen kunt fietsen. En dit is echt zo’n project.’

We praten met Peter Hesen, voormalig projectmanager van het project ‘Uitbreiding Capaciteit Klimaatbestendige Water Aanvoer’ (KWA+). Deze KWA is een systeem om in tijden van droogte via diverse riviertjes en kanalen extra zoetwater naar West Nederland te voeren. Peter werkt sinds 2012 bij HDSR en van 2017 tot en met 2022 was hij projectmanager voor KWA+. Momenteel is hij nog aan het project verbonden als adviseur. Waar heeft hij wakker van gelegen en wat vindt hij zo leuk aan KWA+? We zijn benieuwd wat hij meeneemt van het project.

Wat is voor jou de grootste uitdaging geweest van dit project?

De planning. Het project had oorspronkelijk klaar moeten zijn in 2020. Ik zag al gauw genoeg dat we dat niet gingen halen, maar het heeft best moeite gekost om de betrokkenen hiervan te overtuigen. Ook de financiën waren een uitdaging. We hadden een richtbedrag van 40 miljoen van het Deltaprogramma Zoetwater, dat steeds meer een harde bovengrens werd. Lang kwamen we met de prognoses boven dat bedrag uit, maar naarmate we meer deelprojecten gingen realiseren zijn de prognoses gezakt. Uiteindelijk kwamen we zelfs ruim onder de 40 miljoen uit. Dat verwacht je niet van zo’n groot en ingewikkeld project, zeker gezien de uitloop van 4 jaar. Blijkbaar heeft onze adaptieve en efficiënte aanpak goed gewerkt.

Peter Hesen HDSR KWA+

Waar lag je wakker van?

We hadden in het begin wat verschil van inzicht met het ministerie van I&W over de subsidieregeling. Daar lag ik niet wakker van, maar dat gaf wel zorgen. Daarna heb ik met het team hard gewerkt aan een goede relatie met het ministerie. We hebben het ministerie en het Zoetwaterprogramma uitgenodigd voor veldbezoeken en maakten filmpjes en beeldmateriaal om hen en andere belanghebbenden te informeren en zo de betrokkenheid te vergroten. Dat heeft gewerkt, want na verloop van tijd vond iedereen het een prachtig project. Vanuit dit idee hebben we ook twee korte documentaires gemaakt over het project.

Deze zijn hier te zien: Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer - HDSR

(Artikel gaat onder verder)

"Ik hou wel van vernieuwing en dat zat in KWA+ ingebakken. Het was iedere keer weer een ander soort project dat we deden. "
Gebiedsbeheerder HDSR Rebecca

Peter

Voormalig projectmanager van het project ‘Uitbreiding Capaciteit Klimaatbestendige Water Aanvoer’ (KWA+)

Werken bij het ingenieursbureau

Wil je bij HDSR werken in de techniek. Laat je inspireren en reageer.

Bij HDSR werken in de techniek

Maak het in én met techniek. Welk waterproject pak jij op?

Waar ben je het meest trots op bij het KWA+ project?

Dat we best een stabiel projectteam hebben gehad en samen zo’n leuk project hebben gedraaid. Een groot deel van het team is al sinds 2017 bij elkaar. We werken hard maar hebben het ook heel gezellig samen. Ik heb me altijd ingezet voor een leuke sfeer, maar wat ook hielp is dat het project steeds beter ging lopen. Nu ik bij het waterschap meer zelfstandig aan de slag ben binnen gebiedsgericht werken, mis ik het samenspel in een projectteam. Dat vind ik uiteindelijk het allerleukste: met een klein clubje toegewijd werken aan de realisatie van een mooi project.

Wat vind je zo leuk aan het project?

Ik vond het leuk dat we op verschillende locaties onder uiteenlopende omstandigheden hebben gewerkt. Het was eigenlijk meer een programma dan een project. Elk deelproject had weer zijn eigen karakter; van het verruimen van watergangen in het agrarisch gebied van de Lopikerwaard tot het renoveren van de Doorslagsluis middenin Nieuwegein. Dat maakt het ook heel dynamisch. Ik hou wel van vernieuwing en dat zat in KWA+ ingebakken. Het was iedere keer weer een ander soort project dat we deden.

Wat ik ook heel leuk vond aan KWA+ is dat alle projecten op redelijk korte afstand van mijn woonplaats liggen. Zo kon ik met mijn vrouw langs de projecten fietsen en haar urenlang lastig vallen met verhalen. Dat wilde ik ook graag: projecten waar je doorheen kunt fietsen.

Wat zou je anderen mee willen geven n.a.v. je ervaring bij KWA+?

Dat investeren in mensen heel belangrijk is.  Je moet veel aandacht besteden aan het team, maar ook aan de relatie met opdrachtgevers en andere betrokkenen. Dat geldt ook zeker bij het proces van grondverwerving, waar de persoonlijke belangen van de eigenaren soms groot zijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures. Stel een job alert in en wij zorgen ervoor dat je een update krijgt zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is!