VERHAAL VAN LEON

Programmadirecteur Leon

We zijn er dol op: VRIJHEID

We zijn er dol op; vrijheid. Als je naar muskusratten speurt, is er niemand die op je let. Als je ergens veel van weet, kunnen weinigen je corrigeren. Veel mensen in onze organisatie werken graag autonoom. Ondertussen is sturing noodzakelijk om de krachten te bundelen, om onze doelen te bereiken. Hoe doe je dat? Sturen in vrijheid? We vroegen het aan Leon Nieuwland, programmadirecteur en ambtelijk opdrachtgever van veranderopgaves zoals de Sterke Lekdijk en onderdelen van de Digitale transitie.

Kwestie van keuzes maken

“Sturing komt vaak om de hoek kijken op het moment dat je keuzes maakt”, vertelt Leon. “Gaan we bijvoorbeeld voor innovatie of gaan we voor snelheid? En welke innovatie is geschikt? Op zulke momenten zijn je visie, strategie en doelstellingen leidend. De Sterke Lekdijk heeft 7 duidelijke doelen, die goed bekend zijn in de programma-organisatie. Er zijn doelen voor dijkveiligheid, tijd en geld, maar ook voor ruimtelijke kwaliteit, innovatie, duurzaamheid en stakeholder-tevredenheid. “Die doelen geven houvast. Bijvoorbeeld als een project in moeilijk vaarwater zit, kun je afwegen welke doelstellingen je absoluut wilt halen, of waar je concessies wilt doen.”

“Gaan we bijvoorbeeld voor innovatie of gaan we voor snelheid?"
teamleider VTH

Leon

Programmadirecteur bij HDSR

Processen helpen vakmensen

Leon: “Vakmensen en hoog opgeleide professionals weten als geen ander hoe ze hun werk het best doen. En het klinkt misschien raar, maar ook met standaardisering van processen, stuur je dan het werk echt naar een hoger plan. Dat wil zeggen: als de situatie zich daarvoor leent. Een voorbeeld. Als chirurgen een unieke operatie uitvoeren, op de toppen van hun kunnen, zijn vakkennis en vakmanschap vol ‘in the lead’. Dat is niet te standaardiseren. Maar het helpt enorm om veel voorkomende processen zoveel mogelijk te standaardiseren. Handen wassen, instrumenten tellen. Allemaal procesafspraken waar je de ontwikkelde vakkennis mee borgt en de kwaliteit van het werk mee verbetert.”

Richting en focus

“Sturing is dus een kwestie van richting geven en focus aanbrengen. Met ziel en zakelijkheid, vakmanschap en standaardisering de Waterkoers vasthouden. Dan kunnen we samen heel veel bereiken.”

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures. Stel een job alert in en wij zorgen ervoor dat je een update krijgt zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is!